onsdag 16 december 2009

Mindre jobbiga dagar

Vissa dagar är det jobbigt att vara läkarstudent. Vi har haft några sådana dagar senaste veckorna. Andra dagar är det inte jobbigt alls. Idag var en typisk sådan dag.

Vårdcentral. Min favoritaktivitet bland alla. Började dagen med kaffe med handledaren och lite småprat runt dagens inlärningsmål, “Färdighet i användning av basala samtalsverktyg med ett empatiskt förhållningssätt”. Praktiskt innebar övningen promenad genom snöig sömnig söderförort, hem till U och S, 89 och 93 år gamla. Två timmars småprat. “Så roligt med besök”, “Ta en kaka till”. Basala samtalsverktyg. Och te. Empatisk förmåga. Och kakor. Känner på något sätt att den här färdigheten faller sig mer naturligt än intermediarmetabolismen. Pulsade tillbaka genom ett nu än tjockare snölager. Sen lunch. Och fika igen. Där vi pratade om samtalet med U och S. Sen övade vi på att ta venprov, på varandra, lyckligtvis inte på patienter. Och sen var skoldagen slut.

Idag ska vi hem till vår läkar-mentor och se på film om patientmötet. Och fika.

Vissa dagar är det jobbigt att vara läkarstudent. Men ganska många dagar är det bara väldigt bra.

1 kommentar:

  1. Ja, det känns onekligt helt som din kompetens att fika på bästa sätt. Älskar akademikers behov av att göra enkla saker svåra. "Färdighet i användning av basala samtalsverkty med ett empatiskt förhållningssätt" :)

    Själv ägnade jag gårdagen åt att skriva om lärandemålen i mina kurser så att jag använder aktiva verb m.m. Det är tydligen oerhört centralt för högskoleverkets utvärdering. Kvalitet i utbildning - nja. Aktiva verb - oerhört viktigt.

    SvaraRadera