torsdag 14 januari 2010

Grunden utbildningen vilar på...

Näringslära. Hade vi seminarium i idag. Intessant. På riktigt intressant. Och väldigt relevant. Rent generellt. Och för framtiden som läkare. Så vi var där, ganska många, trots en massiv post tenta trötthet. Och läkaren som var där pratade på om BMI och fettsyror och RDI och annat. Vi ställde frågor, var engagerade, intresserade. Han svarade, tappade röda tråden, fann den igen, frångick ämnet gång på gång. På ett bra sätt.

Så kom någon fråga om hur något orsakades, minns inte vad. Någon räckte upp handen och gav en korrekt och ganska detaljerad beskrivning av hur radikala syrespecies oxideras. Korrekt. Kemiskt korrekt. ”Nja”, sa läkaren. ”Inflammation”.

”Ja”, sa vi.

”Ja”, sa han.

Och så blev det tyst. Vi tittade på honom, oförstående. Han tittade på oss, lika oförstående. Och vi på varandra. Några förvirrade tysta minuter. ”Jag sa ju det… Inflammation…”, fortsatte försiktigt samma någon. ”Eller hur orsakas inflammationen annars…”. Hon sökte stöttande blickar från oss andra och fick dem. Läkaren fortsatte ”Hur det orsakas… Ja, det vet jag inte riktigt”.

Va? Vad sa han? Förvirring igen. Sa han att han inte visste? Inte visste hur inflammationen orsakades rent kemiskt? Kunde han inte rabbla samtliga radikala syrespecies och exakt hur de oxideras i kroppen?

”Jo, det sker ju en oxidering”, fortsatte han. ”Men viktigast är att ni kommer ihåg inflammation”.

För två dagar sedan var gallsalters strukturformer det viktigaste. Och hur glutation neutraliserar reaktiva syresspecies. Inte att det hindrar inflammation, utan precis exakt hur. Det allra viktigaste. Grunden vår fortsatta utbildning kommer vila på. Två dagar senare kategoriseras kunskapen i bästa fall som halvintressant kuriosa. Två dagar senare räcker det med ”inflammation”.

4 kommentarer:

  1. Hahaha! Tack för en fantastisk blogg, resten av utb kommer bara att bli mer och mer logisk och på rätt nivå, som ni ser. Att resten av utb vilar på T1, måste vara ngt som Röken i egen hög person, hittat på. Efter preklintentan, om den finns kvar, FÅR man glömma, om man vill.

    SvaraRadera
  2. :o) Exakt så är det hela utbilningen! Ena dagen är viss kunskap sanning och det absolut viktigaste, det man aldrig får glömma... och nästa dag räcker det med inflammation... :o)

    SvaraRadera
  3. Word. Precis så är det, hela tiden.

    Preklin.

    SvaraRadera
  4. haha, visst. Och jag missade på senaste T2-tentan frågor där jag ska redogöra på molekylärnivå hur K-vitaminbrist kan leda till ökad blödningsbenägenhet, med en redogörelse som ska innehålla vilken/vilka aminosyrarester, som modifieras och hur de modifieras, vilken betydelse detta har i samband med koagulationen och för interaktionen med cellmembranet, samt schematisk strukturbild på den membrankomponent som trombin och andra koagulationsfaktorer framförallt binder till. Meningsfullt va? Och detta på termin 2 (Röken här med...)

    SvaraRadera